Vos
hagan
vistas
mosodi
artas
canif
porondi
vibmis
seto

 

Geschiedenis In het gebied dat nu als Alberta wordt bekend is gewoond door diverse Indische groepen minstens 10.000 jaar. De Europese ontdekkingsreizigers verschenen eerst in 1750s als bonthandel die over westelijk Noord-Amerika wordt uitgebreid. Twee rivalen, het Bedrijf van de Baai van Hudson en het Bedrijf van het Noordwesten, begonnen bouw handelposten in het laatste kwart van de 18de eeuw langs de belangrijkste noordelijke rivieren, het meest in het bijzonder Athabasca, Noord-Saskatchewan, en de Vrede. Van 1821, toen de bedrijven, tot 1870 samenvoegden, toen dit gebied werd overgebracht naar de Heerschappij van Canada, controleerde het Bedrijf van de Baai van Hudson en regeerde het gebied, dat door Indiërs, Métis, en een paar Europese bonthandelaren, missionarissen, en kolonisten werd bevolkt.

Na 1870, begon de regeling in zuidelijke Alberta, gebaseerd op een het fokken economie. De Indische stammen waren gedecimeerd door Europese ziekten en de verdwijning van de buffels, hun hoofdbron van levensonderhoud. Het ondertekenen van verdragen verbande de resterende Indiërs aan reserves, maar niet alvorens de misbruiken van gewetenloze whiskyhandelaren de verwezenlijking van de noorwestelijk Opgezette Politie hadden verhaast. In 1874 vestigden zij Fort Macleod en legden de basissen van Canadese wetshandhaving in Alberta. Het Akte van het Land van de Heerschappij van 1872, dat goedkope hoeves verstrekte, de bouw van de Canadese Vreedzame Spoorweg, die Calgary in 1883 bereikte, en krachtige promotiecampagnes bracht een toevloed van kolonisten van oostelijk Canada, de Verenigde Staten, en Europa. Tegen 1901 had de bevolking 73.000 bereikt, en tegen 1911 het had ballooned aan 374.000. De ontwikkeling van vroeg-rijpt en ziekte-meer bestand verscheidenheden van tarwe maakte gewas de landbouw gewaagd en, op noordelijke gebieden, onlangs uitvoerbaar minder. Later breidde een op tarwe-gebaseerde economie zich door de meeste bebouwbare delen van de provincie uit. De verantwoordelijke overheid ontwikkelde zich geleidelijk aan van 1875, toen het Akte van de Gebieden van het Noordwesten in effect, tot 1897 ging, toen een volledig verantwoordelijke wetgevende assemblage werd verkozen. Maakte een district van de Gebieden van het Noordwesten in 1882, werd Alberta vergroot aan zijn huidige grenzen in 1905 toen het tot een provincie van Canada werd gemaakt, hoewel het kroonland en de natuurlijke rijkdommen onder federale controle tot 1930, Edmonton, als kapitaal en distributiecentrum bleven, snel groeiden, zoals andere stedelijke centra.

Calgary dat met de ontdekking van olie bij de Vallei van de Keerder in de Hoed van 1914, Geneeskunde en Lethbridge, de laatstgenoemden een hoge vlucht wordt genomen een mijnbouwgebied sinds 1869, ontwikkeld tot grote distributiecentra. Spoorwegen die over het grootste deel van de provincie, de stijgende landbouwontwikkeling en het verstrekken van een klaar markt voor de enorme de steenkoolstortingen van de provincie worden uitgespreid. Tijdens Oorlog van de Wereld I de groei van bevolking en de vertraagde economie. Een naoorlogs ineenstorting in tarweprijzen was een belangrijke factor leiden tot agrarische politieke ontevredenheid en het verkiezingssucces die van de Verenigde Partij van Landbouwers van Alberta in 1921, Tijdens de jaren '20 stegen de betere economie en de bevolking opnieuw, maar de depressie van de jaren '30 had een verwoestend effect. In 1935 werd de Sociale Partij van het Krediet, met een nieuw monetair beleid, verkozen en behield macht 36 jaar. De ontdekking van olie in Leduc in 1947, evenals de ontdekkingen van andere olie en aardgasstortingen, brachten de welvaart van Alberta die tot de werelddaling in olieprijzen duurde die op de recessie van de vroege jaren '80 worden gebracht. De Progressieve Conservatieve Partij, die macht in 1971 vergde, bleef Alberta in de jaren '90 regeren.